Press "Enter" to skip to content

Káoszkommandó: 59. nap – vasárnap / Advent

Egy Kismama 0
A karácsony misztériuma
Ma hivatalosan is megkezdődött az advent, a karácsonyi várakozás ideje.
Készülődünk az ünnepre.
De tudjuk azt, hogy pontosan mit ünnepelünk, tudjuk azt, hogy mit várunk annyira? Mi fog történni azon az estén nagyjából 4 hét múlva?
Gyermekkoromban úgy gondoltam a karácsony maga a csoda. Azon az estén bármi megtörténhet. Nem is az ajándékok miatt. Valami másról volt szó. Napközben nálunk általában teljes fejetlenség volt. Őrült takarítás, mézeskalács sütés, apukám szitkozódott a fa miatt és ezerszer elátkozta ezt a napot, délután rohanás volt a nagyszülőkhöz… Szóval teljes káosz.
De este, amikor hazaértünk és végre valahára meggyújtottuk a gyertyákat a karácsonyfán egyeriben minden megváltozott.
Kisimultak a ráncok, elmúlt minden baj, nem számítottak a feszültségek, nem számítottak a hétköznapok. Az idő elfolyt. És mi megálltunk.
Még az ajándékok sem voltak igazán fontosak. Csak, hogy végre valóban együtt van a család, lélekben is.
A Mennyből az angyalt énekeltük és én úgy éreztem tényleg angyalok lepték el a szobát és mindent jóra fordítottak. Az esztendő során voltak jobb és rosszabb napok, amik véletlenszerűen váltogatták egymást, de egyvalami biztos volt: Karácsony szent estéjén meghittség költözik az otthonunkba.
Hát mi ezt vártuk gyerekként, nem a nagy ajándékokat, hanem azt a bizonyos pillanatot.
Mikor felnőttként templomba kezdtem járni, a szentbeszédekben is hallottam erről a csodáról, ami a karácsony mögött rejtőzik. Ez nem egyszerűen a szeretet ünnepe, amikor megpróbálunk kedvesek lenni a családtagjainkhoz, de nem is egy 2000 évvel ezelőtt élt híres ember születésnapja. Ez sokkal több.
Az adventben az éjszakák egyre hosszabbak, hajtjuk az ajándékokat, veszekszünk, stresszelünk, egyre sűrűbb körülöttünk a sötétség… A vasárnapi szentmisén számomra meglepő volt, amikor azt mondta a pap hogy, az advent nem békés várakozás ideje. Hanem a jó és a rossz harca, a kételkedés és a remény, a rend és a káosz, a fény és a sötétség küzdelme. A karácsonyi nagytakarítással, az ajándékozási lázzal te is részese vagy a küzdelemnek.
Elcsüggedünk, bele is fáradunk. De azt mondja az angyal a karácsonyi énekben:
Örömet mondok néktek, ne féljetek, mert ma születék, a ti üdvösségtek.
Karácsony szent estéjén most is eljön majd hozzánk a fény. Csak álljunk készen, hogy befogadjuk.
Erről szól az advent, hogy elkészüljünk, hogy el merjük hinni, amikor itt a pillanat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MAMASULI