Press "Enter" to skip to content

Cumiszakirodalom kommentár nélkül 2. / Suttogó

ZsóMami 1
Tracy Hogg
 
A SUTTOGÓ TITKAI II.
Az a fránya cumi!


“Nem vagyok esküdt ellensége a cuminak. Sőt javaslom a három hónaposnál fiatalabb csecsemők számára, mert náluk a legerősebb a szopóreflex. Az ilyen korú csecsemő még nem ura a kezének, a cumitól viszont megkaphatja azt az orális ingert, amire annyira vágyik.

Tapasztalatom szerint néha maguk a szülők nyújtják el a gyerek függőségét. Egész nap cumiztatják, hogy megnyugodjon, vagy ami még rosszabb, elhallgasson, ami persze egyáltalán nem segíti abban, hogy megtanulja önmagát megnyugtatni. Egy Josie nevű anyuka elpanaszolta, hogy “Scooter nem engedi, hogy elvegyem a cumiját”. Azt javasoltam neki, és más szülőknek is azt javaslom, hogy nézzen magába. Végtére is, ő adja a cumit Scooternek, ő uralkodik a cumi fölött.
“A cumit mindenhová magammal viszem, még akkor is, ha nem kéri,” vallotta be Josie. Röviden szólva: a cumi Josie mankója volt, nem Scooteré.
Mágikus tulajdonságokkal ruházta fel: A cumi elnémítja a gyerekemet. Ha van cumi, bárhol el tud aludni. Nem hisztizik nyilvános helyen. Pedig ez nemcsak hogy illúzió, de mivel abban a pillanatban előkapja a cumit, hogy Scooter nyűglődni kezd, a gyerek kifejezni sem tudja magát – Josie nem hallgatja meg.

Minél tovább halogatja valamilyen önmegnyugtató módszer kialakítását, ami a gyerek önállósodását is segítené, annál nehezebb lesz megszabadulni attól a fránya cumitól.

Leszokás a cumiról: két módszer
Minél idősebb a gyerek, annál nehezebb leszoktatni a cumizásról, akármelyik módszer mellett dönt is. Mindenesetre mielőtt próbálkozik vele, barátkoztassa meg a gyereket valamilyen vigasztárggyal. Ha már ragaszkodik valamilyen állatkához, játékhoz  vagy más tárgyhoz, talán önként megválik a cumijától.
Fokozatos elválasztás.
Eleinte csak nappal vegye el tőle. Három napon keresztül engedje, hogy napközben cumival aludjon el, de amint elaludt, vegye ki a szájából. Újabb három napon át aztán már alváshoz se adja oda. (Feltételezem,, hogy már van vigasztárgya.) Egyszerűen mondja azt: “Már nem cumival alszunk.” Ha sír, vigasztalja meg, de cumi nélkül. Adja oda a vigasztárgyát, ölelje meg, simogassa, hogy tudja, Ön mellette van, és mondja azt: “Semmi baj, kis szívem. Most már alhatsz.”
Ha napközben már cumi nélkül alszik – nyolc hónaposnál fiatalabb csecsemőnek ehhez rendszerint körülbelül egy hét kell; idősebb gyereknek több idő -, csinálja ugyanezt este. Eleinte cumival aludjon el, aztán vegye el tőle. Lehet, hogy éjszaka felébred, és sírva keresi – alighanem eddig is ezt csinálta. Ne beszéljen hozzá, inkább simogatással nyugtassa meg, és adja a kezébe a vigasztárgyát. Ne adja vissza a cumit, és ne éreztesse vele, hogy sajnálja. Elvégre jót akar neki: arra tanítja, hogy önállóan el tudjon aludni.
Volt, nincs.
A hirtelen megvonást nem javaslom egyévesnél fiatalabb gyerekeknél, mert még nem értik, hogy valami egyszer csak köddé válik. Az ennél idősebb gyerekeknek viszont sokszor nem is jelent gondot a cumi eltűnése, főleg akkor, ha rájönnek, hogy egyszerűen nem létezik többé. Egy anyuka azt mondta a kislányának: “Ajjaj, a cumi elment.”
“Hova elment?”, kérdezte a kislány.
“A kukába”, felelte vidáman az anyuka.
A kislány talán azt sem tudta, mi az a kuka, de tudomásul vette a cumi sorsának alakulását, és az élet ment tovább. Van gyerek, aki egy órát sír utána, de azután örökre megfeledkezik róla. Más még többször kéri, nyugtalan, de néhány napnál tovább ez sem szokott tartani. A huszonkét hónapos Ricky például teljesen kikelt magából, amikor egy napon az apukája közölte vele: “Nincs cumi. Árt a fogadnak.” Rickyt egyáltalán nem érdekelte, mi lesz a fogaival. Sírt és sírt, de apukát, becsületére legyen mondva, nem hatották meg a könnyek. Nem sajnálkozott: “Szegény Ricky. Nincs cumija.”
Vegyes módszer.
Némely szülők kombinálják a fokozatos elválasztást és a “volt, nincs” módszert. Marissa úgy szoktatta le a tizenegy hónapos Iant, hogy kitalált egy ébredési rituálét. Minden reggel megölelte a fiát, és kinyújtotta a kezét: “Add ide Anyának a cumidat.” Ian minden további nélkül engedelmeskedett. De egy hónapig még cumival aludt. Marissa megfigyelte éjszakánként, és látta, hogy Ian álmát nem zavarja a cumi hiánya, hiszen nem ébredt föl, ha kicsúszott a szájából. Úgyhogy egy este bejelentette: “Nincs cumi. Nagyfiú vagy.” És ezzel el volt intézve.
Bármelyik módszert választhatja, de legyen realista. Elvégre a cumi megtagadása “elvonási tüneteket” okozhat. Tartson ki. Számítson rá, hogy gyermeke néhány éjszaka még sírni fog. Idővel javulni fog a helyzet. És a cumiról való leszokás története hamarosan bevonul a családi legendák közé.”A fenti idézetek a könyv 301-305. oldalain találhatók.

Mi a véleményetek használathatóak a fent említett módszerek? Írd meg egyetértesz-e Tray-vel!

Ha tetszett a cikk iratkozz fel a hírlevélre FENT, illetve like-old a MAMASuli facebook oldalát!
Hamarosan további cumiszakirodalommal jelentkezem!


  1. ZsóMami ZsóMami

    Kommentár nélkül? Ezt írtam volna? Emelett nem tudok megjegyzés nélkül elmenni. 🤷‍♀️
    A híres nevezetes Suttogó. Ez az a másik könyv, amit tűzre lehetne vetni. Nem is azért, mert csupa rettenet dolog van benne, inkább azért mert a hasznos, okos dolgok, megszívlelendő igazságok alaposan össze vannak benne keverve az egészen káros romboló bullshit-ekkel. Szoptatás témában egyenesen hajmeresztő. Nagyon legyetek óvatosak, ha ez a kezetekbe kerül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MAMASULI