Press "Enter" to skip to content

Gyertyaszentelő Boldogasszony

ZsóMami 0

Február 2-a Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe. Erről eszembe jutott, hogy előkeresem nektek a gyerkmekágyról írt régi cikkemet. Ugyanis ezen a napon – 40 nappal Karácsony után – a Katolikus Egyház megünnepli, hogy Mária 40 napos gyermekágyának leteltével bemutatta Jézust a templomban és felajánlotta az akkoriban szokásos áldozatot a tisztulásáért, mai szóval mondjuk úgy szülés utáni testi-lelki regenerálódásáért. Akkoriban még szokás volt az élet nagyobb eseményeit egy-egy évszázadok alatt kialakult rituáléval lezárni. Kár, hogy ezek a szokások kikoptak, pedig sokat tudnak a léleknek segíteni. Ilyen régi gyermekágyas szokásokról is szól a cikkem, amit most mégsem fogok veletek megosztani, mert egy másik gondolat kúszott be a helyére. Nem mindig tudok nekik parancsolni, bocsi.


Ma ahogy a gyertyaszentelés után a mise elején körbevittük a Világ Világosságát jelképező gyertyáinkat a templom előtti kis téren, néhányat elfújt a szél. Akinek elaludt a gyertyája odaszaladt a többiekhez és kért tőlük egy kis tüzet. Aki adta megállt, mindketten figyelték, kezükkel óvták a még égő lángot a széltől és üggyel bajjal meggyújották, azt amelyik elaludt. Majd a haladt a menet tovább. Volt, aki odaszólt, hogy ugyan minek, úgyis mindjárt el kell fújni… Mégis meggyújtottuk és lobogó lángokkal léptünk újra a templomba. Arra gondoltam, hogy ez milyen szimbólikus és milyen szép. Hogy így kellene mindig újra meggyújtanunk, ha valakiben körülöttünk elalszik a láng: köré gyűlni óvó figyelemmel és adni neki a saját lángunkból, hogy újra lobogni tudjon. Ezért fontosak a jó közösségek, Mária idejében éppúgy, mint most. Ezért fontos egymásra figyelni. Egymáshoz odafordulni. Akkor is, ha van aki károg, hogy nincs értelme. Minden élethelyzetben fontos ez, de a gyermekágyas időszakban különösen.
Pont így működik a gyermekágyas segítő is. Melléd áll, őrzi, óvja a lángodat, tudja honnan fúj a szél. És ha kell újra meggyújtja bimbódzó anyaságod mécsesét, hogy ragyoghass.


Neked volt gyermekágyas segítőd?
Volt olyan, hogy mások újragyújtották a lángodat?

Azért pár nap múlva majd a gyermekágyas cikk is elő fog kerülni, ígérem, ha már így felcsigáztalak vele titeket…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MAMASULI