Press "Enter" to skip to content

Káoszkommandó: 32. nap – hétfő / Mosógép

Egy Kismama 0
Mai téma:
Mosógép fertőtlenítés
Úgy volt, hogy ma a csöpögtető tálcának fogok nekiesni, de akadt valami sürgetőbb. A mosógépem egy ideje borzasztó szagot áraszt, az egész fürdőszobában ázott kutya szag van. Nyilván nem segít a dolgon, hogy a kisfiam rendszeresen leellenőrzi, hogy gondosan bevan-e csukva az ajtaja. A lényeg, hogy ráfért egy alapos fertőtlenítés. Utánanéztem a neten, mit lehet ilyenkor tenni. A állott szagot feltehetően a lerakódott vízkő, mosószer és szöszmösz maradványokon élő baktériumok és gombák okozzák. Itt valamit tenni kell. Nem szeretném a gyerekruhákat penészes vízben mosni. Több hasznos tipp is akadt a probléma orvoslására. Szerelőre csak a legvégső esetben van szükség. Lássuk első körben mire megyünk a hagyományos tisztítószerekkel.

 

 

Mottó: Amit ma megtehetsz ne halaszd holnapra.
Mai tett:
Kifertőtlenítettem a mosógépet. Részleteket lásd a Történet címszó alatt.
Kihívás:
Az első csatát megnyertük. Meglátjuk mi lesz néhány használat után. Ha újra büdösödik, jön a trisó.
Ha illatos marad, akkor csak a karbantartásra kell figyelni. 2-3 havonta beiktatni egy hasonló tisztító mosást, illetve havi legalább egyszer 90-on is kimosni valamit (pl ágyneműket). És a mosószert lehet, hogy ezután inkább a dobba teszem, figyelek a mennyiségére, mosáshoz is használok mosószódát, ecetet.

Elég jó küldetés:
Ha újra felütné a fejét a szag, azonnal elvégzem a fertőtlenítést.

 

Történet:
1. nap – hétfő
A teendőket egy mosógép szerelő honlapjáról illetve a használati utasításból vettem.
A szűrő tisztításával kezdtük, használati utasítás szerint. Ezt nagyon élvezték a gyerekek. Majd a mosószer adagolót és környékét töröltem ki, fürdőszobai vízkőoldós tisztítószerrel. A kicsik nedves rongyokkal töröltek mindent amit értek a fürdőszobában.
Ezek után a dob körüli gumigyűrű redőivel küzdöttünk meg. A fejem a dobban , a gyerekek meg elemlámpával világítanak nekem, hogy lássam hol vannak a gonosz koszmanók. Nem könnyű őket kibányászni, a kicsik rá is unnak és inkább elmennek szétszedni a lakást. Legalább nyugodtan befejezhetem a műveletet. Elég csúnya iszapok kerültek elő a gumiból. Az adagoló eldugott belső hajlataiban fekete penész virágzott. Lehet, hogy ezért adagolják egyesek a dobba a mosószert? Letöröltem az ajtót, dobot is belülről, de most jön a lényeg.
Két evőkanál mosószódát tettem a dobba, kettőt az adagolóba (A mosószoda helyett szódabikarbóna is jó. Hogy miért pont kettőt? Nem tudom. Ennek a mennyiségéről nem szólt a fáma.) Majd fogtam egy liter ecetet is és locsoltam mindenhova: a dobba egy keveset, az előmosó rekeszbe, az öblítős részbe és a nagy részét a mosószer adagolóba. A szóda az ecet hatására látványosan habzani kezdett. Végül beindítottam a létező leghosszabb, legkomolyabb mosást: pamut program 90 fokon + előmosás + áztatás + intenzív mosás + 5 öblítés + 1200 ford. centrifuga. Az előmosást csak azért, hogy az a rész is tisztuljon, az áztatást viszont külön írták, hogy minél többet ázzon az ecetben. Ezzel sikerült egy 3,5 órás programot összerakni.
Mikor kész lett, azonnal kinyitottam, az adagolót is kiszedtem, hogy szépen száradjon. Leengedtem a maradékvizet és újra leellenőriztem a szűrőt, itt várt rám néhány újabb vízkő kukac, amit ez ecet szedhetett le.
Üde új illat! Ecetszag alig. Hurrá! Egy null az ecet javára!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük