Press "Enter" to skip to content

FLOW – AZ ÁRAMLAT

ZsóMami 0

Ismeritek az áramlat élményt?

Tudjátok, az az enyhén mámoros érzés, amikor valamibe teljesen belefeledkezünk. Amikor annyira elmélyedünk valami pillanatnyilag égetően fontos feladatban, hogy észre sem vesszük, hogy ebédidő van és korog a gyomrunk, vagy éjfélt ütött az óra és menni kéne lefeküdni.
Talán nem tudatosul, de ilyenkor boldogok vagyunk.

“Tedd fel magadnak a kérdést boldog vagy-e, és már nem leszel az – mondta J. S. Mill… Ennek ellenére mindannyian átéltünk már olyan pillanatot, amikor azt érezzük, hogy nem ismeretlen erők taszigálnak ide-oda, hanem mi magunk irányítjuk cselekedeteinket, saját sorsunk urai vagyunk. Az ilyen ritka alkalmakkor szinte átszellemülünk, olyan gyönyörűséget érzünk, mely mérföldkő lesz majd emlékeinkben és azt súgja, mindig ilyennek kellene lennie az életnek. Ez az érzés az, amit tökéletes élménynek hívunk. Ezek azok a pillanatok, amelyeket én flow-nak neveztem el, mert amikor az emberek arról beszélnek, hogyan éreznek, amikor az életük a legizgalmasabb, a legélvezetesebb, gyakran úgy írják azt le, mint egy spontán, erőfeszítés nélküli mozgást, mint egy folyó áramlását. Ez a flow egyik érdekes paradoxonja. Az ember cselekedetei gyakran akkor a legkönnyebbek, amikor a legnehezebb feladatokat teljesíti. Ezért van az, hogy a flow annyi fontos lehetőséget nyit meg az ember számára. Ha megértjük hogyan működik a szellemünk, a flow életünk minden fontos történésének része lehet.” – olvashatjuk Csíkszentmihályi Mihály Flow című könyvében.

De vajon az, hogy ilyen élményben van részünk, csupán a véletlen műve? Vagy vannak a flownak meghatározható, konkrét paraméterei? Hogyan érhetjük el a hétköznapokban a tökéletes élményt? Kerülhetünk tudatosan áramlatba?

Ehhez először is lássuk, mik a flow élmény feltételei, illetve ismertetőjegyei:

1. Világos célok:

Bármibe is kezdünk bele, ahhoz, hogy a feladat végzése közben jól is érezzük magunkat, nagyon fontos, hogy a feladat célja világos és konkrét legyen. Egyszerűen tudnunk kell, hogy mit is csinálunk, mit is akarunk valójában. Csak ebben az esetben tudjuk eldönteni, hogy egyáltalán a cél felé haladunk-e vagy csak ténfergünk jobbra-balra. A ‘jó anya szeretnék lenni’, nem számít világos célnak. Ez egy fogalom, ami napról napra változik nem csak társadalmi szinten, de a te fejedben is.

2. Folyamatos visszacsatolás.

Ez a pontos célkitűzéshez szorosan kapcsolódik. Ha a cél konkrétan meg van határozva, rövidtávú elemekre le van bontva, akkor azt sem nehéz megállapítani, közeledünk-e az adott célhoz vagy sem. A flow élmény minden pillanatában ott van a pozitív visszacsatolás. Az ‘igen, jó úton vagyok’ érzése. Ha megkóstolom a tésztát és ízlik, tudom, hogy finom sütemény sül majd ki belőle.

3. Felkészültséget kívánó feladat.
A tévé előtt punnyadás vagy a gyerekpásztorkodás a játszótéren ritkán okoz flow érzést. Az igazi élményhez az kell, hogy célzott tudásunkat, speciális jártasságunkat hasznosítsuk valamiféle feladat elvégzése közben. Ezért vágyunk annyira felnőtt intellektuális feladatokra. Pedig az anyaságban is meg lehet találni ezeket a kihívásokat, ha a teendőkre kicsit máshogy tekintünk. Gondolj csak bele, ha valahol, hát anyaként kell a leginkább a célzott tudásunk és a speciális jártasságunk.

4. Tudásunknak megfelelő feladat:
Ha egy három éveseknek való kirakót sikerül kiraknunk nem valószínű, hogy flowt tapasztalunk. Az áramlat élménynek akkor van esélye, ha a tudásunk összhangban van a feladat nehézségével. Ha túl könnyű a feladat unatkozni kezdünk. Ezért nehéz örömet lelni a rutinfeladatok végzésében, vagy a túlságosan monoton, sokat ismétlődő jól begyakorolt feladatokban. Ilyenkor új lehetőségeket, új nehézségi szinteket kell keresnünk. Viszont, ha a feladat messze meghaladja vélt vagy valós képességeinket, akkor jön a stressz és a flowt megette a fene. Ilyenkor, ha áramlatban akarunk maradni csökkentenünk kell a feladat komplexitását és/vagy neki kell állnunk fejleszteni magunkat. Ideális esetben a feladat ippeghogy meghaladja az aktuális tudásunkat, így folyamatos kihívást jelent, új lehetőséget a fejlődésre de mégis jók az esélyeink, hogy sikerrel járunk.

5. Összpontosítás:
Ha az előttünk álló feladat tudásunk felső tartományába esik, vagy meg is haladja azt, a siker érdekében elengedhetetlen, hogy minden idegszálunkkal a feladatra koncentráljunk. Az összpontosítás nem csak a hatékonyság szempontjából fontos, az agyunk is akkor érzi jól magát, ha egy dologra koncentrál. A csapongó gondolatok, a szétszórtság nagyon kifárasztják az embert. Ha kádsúrolás közben azon agyalunk, hogy hol kódorog a ház ura és vajon elfelejtett-e kiflit venni, az igen sok energiát feleslegesen elemészt. A koncentráció ezzel szemben rendezettséget teremt az agyban, ami gyakorlatilag a flow élmény maga. A káosz nem boldogít. Az agy a rendet szereti.

Mint látjuk nem számít hogy az adott dolog általánosságban mennyire izgalmas, vagy mennyire fárasztó, még csak az sem, hogy az adott cél mennyire értelmes vagy kikkel együtt végezzük. Amit a feladatvégzés során megélünk nem a feladaton múlik, hanem a feladathoz való hozzáállásunkon. Egy autotelikus (magyarán flowt ösztönösen kereső) személyiség fotószalag mellett is képes áramlat élményt átélni, mert a körülményeket úgy tudja alakítani, úgy tudja lefordítani magának, hogy azzal az áramlat élmény feltételeit megteremtse.

A flow-val sajátos jelenségek járnak együtt:

A) Cselekvés és figyelem összeolvadása

Ha áramlat élményben van részünk semmi más nem törhet utat hozzánk. Nincs időnk a múlton rágódni, a jövőn aggodalmaskodni, a gond, mint olyan arra az időre megszűnik. Ilyenkor az, amit csinálunk teljesen leköti minden figyelmünket és ettől érezzük magunkat annyira jól. Csíkszentmihályi szerint a flow során “az emberek annyira elmerülnek abban, amit csinálnak, hogy tevékenységük spontánná, csaknem automatikussá válik; nem tudják szétválasztani magukat attól, amit csinálnak.” A táncos azt mondja: mikor igazán a táncra figyelek, én magam vagyok a tánc. A hegymászó úgy érzi, együtt lüktet a heggyel.

B) Kontroll paradoxona

A flow különleges magabiztosságot ad. Úgy érzed, hogy tökéletesen ura vagy a helyzetnek. Meg vagy róla győződve, hogy képes vagy véghezvinni az adott feladatot, illetve hogy az egész csak egy játék és a való életben nincs tétje, ha netán elbuknál. Valójában úgy érzed a bukás kizárt! Ha áramlatban vagy, mindenképpen ez az érzésed, akár megfelel az objektív valóságnak, akár nem. Lehet az a dolog bármilyen veszélyes vagy lehetetlen, egyszerűen úgy érzed hatékony vagy, hogy meg tudod csinálni.

C) Én-tudat elvesztése

Az egó és a flow nem szeretik egymást. A tökéletes élmény során az egónk szépen elolvad, a jelentősége megszűnik. “Egy híres vitorlázó szavaival: Így hát megfeledkezel önmagadról, megfeledkezel mindenről, csak azt látod, hogyan játszik a hajó a tengerrel, hogyan játszik a tenger a hajó körül, és mindent magad mögött hagysz, ami ehhez a játékhoz nem feltétlenül szükséges.”

D) Idő átalakulása

Az idő illúzió, a flownál mindenképpen. Az áramlatban végzett tevékenységnek saját üteme, menete van. És ez a ritmus sokkal fontosabb, mint az objektíven mérhető idő. A flow élmény jellegzetes vonása, hogy az időérzékünk elromlik, egyszer szélsebesen száguld az idő, felpillantunk, húú már tíz óra, máskor meg néhány perc egy végtelenségnek tűnik.

A jutalom

“A tökéletes élmény kulcsfontosságú eleme, hogy önmagában hordja jutalmát. Még ha kezdetben egyéb okok miatt kezdtünk is bele valamibe, a bennünket teljesen lekötő cselekvés belső jutalom értékűvé válik. A sebészek azt mondják: Olyan élvezet dolgozni, hogy akkor is csinálnám, ha nem kellene.”

De vajon átélhetünk-e a mindennapi tevékenységek során áramlat élményt?

Van rá remény, hogy olyan hétköznapi dolgokat, mint a pelenkázás, mosogatás, játszóterezés is áramlattá varázsoljuk?

Én legkönnyebben írás és fényképekkel való foglalatoskodás, tervezgetés közben kerülök áramlatba. A gyereknevelés most életem legnagyobb kihívása, ami sok örömmel, de rengeteg frusztrációval és monoton tevékenységgel is jár. A házimunka? Időnként még kedvem is van hozzá, de napi szinten csak nyűg.
Pedig valakinek el kell végezni. Nem akartam beletörődni, hogy ez egy szükséges rossz. Hogy a házimunka és társai szükségképpen nemszeretem dolgok legyenek. Ekkor eszembe jutott, hogy talán összeköthetném őket. Ha a számomra flowt jelentő írást összekapcsolom a házimunkával és a gyerekneveléssel, ha ezeket a tevékenységeket is a flow szabályai szerint igyekszem végezni, akkor talán egész másként fogok érezni. Erről szól a Káoszkommandó projektem, amiről itt olvashattok. Meglátjuk mi sül ki belőle.
Szurkoljatok! Csatlakozzatok!

Az áramlat élmény részletesebb meghatározását keressétek Csíkszentmihályi MihályFlow című könyvében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük