Press "Enter" to skip to content

Káoszkommandó II/2. – Patyolat

Egy Kismama 0
December. 28. – MOSÁS (4. nap)
Ma valami praktikus dologgal folytatom a kommandót. Az egyik legnagyobb és állandóan újra termelődő feladat egy 5 fős háztartásban a tisztaruhák előállítása.
Az ‘amikor tudok mosok, azt amit érek’ rendszernek az eredménye teljes káosz és ruhakupacok szerte a lakásban. Ezen a szinten már jobb tervszerűen csinálni.
Ma kiválogattam a szennyes ruhákat, szín szerint textilzsákokba tettem. Talán időpocsékolásnak tűnik, de a színfogó kendőkben nem hiszek. És azt vettem észre, szívesebben teszek be egy mosást, ha tudom, hogy ma fehér hétfő van. Ilyen az agyam, kell neki a játék. A black friday pedig kifejezetten poén.
Aki lemarad a fekete zoknijával, várhat egy hétig a következő akcióra!
A hét közepe a színpompás textíliáké. Hétvégén a törülközők, ágyneműk vannak soron. Azokat legalább se perc alatt ki lehet teregetni és több idő jut a családra.
 
Legalább heti 4 mosást be kell tegyek,
de van olyan időszak, hogy minden nap megy a gép.
Nekem a legpraktikusabb, ha az esti fürdetés során válogatok, bekészítem a ruhát, mosószereket. Majd reggel csak benyomom a gombot, amikor először arra járok. Így a délelőtt folyamán már tudok teregetni és ha jó idő van kint szárítani. Jellemzően 1 nap mire megszáradnak. A száraz ruhákat a szárító tetején hajtogatom össze, majd a ruháskosárba teszem. Így egyszerre tudom a szekrényhez vinni mindet. Vasalni nagyon ritkán vasalok, arra most nem térek ki. A mosógép havi rendszeres fertőtlenítését is beütemeztem.
A rendszer persze rugalmasan igazítandó a körülményekhez!
Ezt már egy ideje így csinálom és ha tartom magam hozzá, akkor jól működik.
Hálát adok a mosógépemért!

 

December 29. – HABFÜRDŐ (5. nap)
Tiszta ruhához tiszta mami dukál. Vettem egy forró habos fürdőt, arcradírral, hajpakolással…
Egy anyukának sem szabad elhanyagolnia magát. De erre idő kb csak úgy lesz, ha beírod a naptárba.
Nos, akkor most megterveztem milyen rendszerességgel foglalkozom minimál szépségápolással. Nem kell nagy dolgokra gondolni: heti 2x hajmosás, heti 1x arcradir, körömvágás stb.
December 30. – KÉT LITER VÍZ (6. nap)
A ruháim tiszták, a bőröm is tiszta. Ahhoz, hogy belül is megtisztuljak oda kell figyeljek arra mennyit iszom. Egy szoptatós anyukának a napi minimum 2 liter víz úgymond kötelező. Ez azt jelenti, hogy kb 2 óránként kell egy nagy pohár (2,5 dl) vizet meginni. Egy része teával, nem túl cukros gyümölcslével, gyenge limonádéval is felcserélhető. A levesek, mivel általában sósak nem számítanak bele az alap folyadék mennyiségbe.
Ha a palackomat/üvegkancsómat reggel megtöltöm, akkor nem kell számolgatni, egyből látom hol tartok. Igyekszem egyenletesen elosztani a nap során, az első litert 7 és 15 óra között, a másodikat 15-től 23-ig.
Ezzel a lendülettel már a vitaminok is lecsúszhatnak. A kiegyensúlyozott táplálkozás a nyerő, de az nem egyszerű feladat. Dolgozom rajta, de addig is maradnak a vitaminok. Tél van, tejmentes diétán vagyunk és szoptatok, így az alapkészlet a C és D vitamin, valamint a kalcium. Ez igény szerint kiegészíthető kismama vitaminnal, halolajjal, Béres cseppel, magnéziummal, vassal, folsavval, B vitaminnal.
KIHÍVÁS!
4. nap: Készíts mosási tervet! Olyat, ami a te háztartásodhoz illeszkedik. Ha minden nap beteszel egy mosást, az távol tartja a káoszt.
 
5. nap: Mosakodj meg, moss hajat, vegyél tiszta ruhát! Az önmagad gondozására szánt időt is illeszd be a napirendedbe. Készíts minimál szépségápolási tervet magadnak (dátumokkal!)
 
6. nap: Keríts magadnak egy üveget, palackot, poharat és figyeld mennyit iszol. Gondold át, vajon szükséged van-e vitaminpótlásra! Ha igen, készítsd ki valahova a napi adagot.
Káoszkommandó? Mi a szösz ez? ITT találsz leírást a programról.
És itt találod az egyes napok kihívásait: Káoszkommandó Kalendárium
Tarts velem a káoszmentes mindennapok felé vezető úton! Csatlakozz a Káoszkommandóhoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük