Press "Enter" to skip to content

Káoszkommandó: 37. nap – szombat / Menütervezés

Egy Kismama 0
Mai téma:
Menütervezés
A gyerekek olyanok mint a madárfiókák. Egész nap az étel után csipognak. Legalábbis az enyémek ilyenek. Még be se léptünk az ajtón a délelőtti sétát követően, de már sírnak, hogy éhesek, rángatják a terítőt. Ha ilyenkor nincs tálalásra kész állapotban az ebéd, akkor hétbaj van. És a többi 3 étkezés is hasonlóképpen zajlik, időponttól függetlenül. Ha egyszer éhesek, úgy esznek, mint aki 3 hete nem evett.
Közben pedig az összes ház körüli teendő közül számomra a legnagyobb fejtörést a főzés okozza. Mit csináljak, hogy csináljak, mikor csináljak és a többi bevásárlással, tárolással kapcsolatos kérdés. Abban, hogy mit, mikor főzök semmi rendszer nincs. Egyszer minden nap új lakoma van, máskor virsli és tojásrántotta felváltva. Ilyenkor van, hogy a nagymama megment minket, de olyan is, hogy csak vacak rendelt kaján tengünk lengünk. Ezen szeretnék változtatni és valami rendszert vinni a főzésbe, hátha úgy könnyebben megbírkózom vele. Talán a végén, még legendás is lehet a mama főztje, ki tudja.
Az első lépés a tervezés. A főzés akkor tud stresszmentes lenni, ha előző nap elkészítem az ebédet. Így nem kell kapkodni, görcsölni és van időnk délelőtt lemenni az udvarra. De ehhez előre kell gondolkodni. Mivel nincs a fejemben túl sok recept, ezért az egészet a menütervezéssel kezdem.
Mottó:
Akkor lehet jó egy terv, ha tettek követik.
Mai tett:
Végiggondoltam hét ebédnek való főételt. Igyekeztem olyanokat választani elsőre, amik egyszerűek, de egészségesek és már ismerem a receptet. Meg persze a gyerekek is szeretik.
Küldetés:
Minden nap átgondolom mi lesz másnap az ebéd (van-e maradék vagy főzni kell?). Ha egy ételt megfőztem, kitalálok a helyére egy újat, vagy beütemezem egy hét múlva ugyanazt. Amelyik étel ízlik, azt a következő hetekben háromszor végigfőzöm, hogy begyakoroljam a recepteket. Így ha több napi adagokat csinálok, akkor új tervet hetek múlva kell csak készíteni. Még tesztelem ez a rendszer hogy működik.
Elég jó küldetés:
Minden nap van valami főtt étel. Előző nap kitalálom, hogy mit főzök. Legalább egy tartalék menüterv van másnapra, így akkor sincs gond, ha egy nap nem tudok ezzel foglalkozni.
Történet:
1. nap: hétfő
A hétvégéről mára és holnapra maradt ebédnek való, ezen nem kellett aggódni.
Felvázoltam hét menü kategoriat (sorrend nem számít):
1. főzelék húsos feltéttel,
2. főzelék hústalan feltéttel vagy vegetáriánus menü,
3. szószos hús körettel,
4. sült hús körettel,
5. tésztás étel,
6. egytál étel, wok vagy rakott valami,
7. halas étel.
Mindegyik kategóriába kiválasztottam egy egyszerű ételt, amit már ismerek. (Pl. Borsófőzelék fasírttal, milánói makaróni, stb.) Külön nehézség, olyat találni, amiben van valamilyen zöldség is, de mindenki szívesen megeszi. Még ki kell keressem hozzá a pontos recepteket, de ezzel egy elég változatos menüsor állt össze. A lényeg, hogy nem fogok minden nap újat főzni, egyszerre kábé két napi adagot csinálok, és a terv közben változhat is, de így a következő jópár napban lesz miből válogatni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MAMASULI