Press "Enter" to skip to content

Káoszkommandó: 16. nap – szombat / Mi volt ma?

Egy Kismama 0
Mai téma:
Mi volt ma?

Este miután a gyerekszobában leoltjuk a villanyt, de a gyerekek sokáig nem tudnak elaludni, annak számos oka lehet. Az egyik ok a sok közül, hogy még dolgoznak bennük a nap folyamán őket ért feldolgozatlan élmények. Sokat segít nekik, ha lefekvés előtt megbeszélhetik a szülővel a nap eseményeit: hallgatlak, mesélj, csupa fül vagyok. Ezek a meghitt pillanatok amellett, hogy az összetartozásunkat erősítik, nem utolsó sorban a legjobb alkalmak a nevelésre, tanításra. Talán három éves korukban nem tulajdonítunk különös jelentőséget a beszélgetésnek. De vajon mit szólunk majd hozzá, ha tiniként azt vesszük észre, hogy nem is beszélget velünk soha a gyermekünk és alig ismerjük őt. Azt gondolom, nem lehet elég korán kezdeni. Akár magzati kortól kezdve lehet velük beszélgetni.

Mottó: A barátod az, akinek bármit elmondhatsz.
Mai tett: Ma este átbeszéltük a gyerekekkel a nap eseményeit.
Plusz írtam a gyerekekkel való beszélgetésről egy cikket:
Kihívás egy hétre:
Minden este megbeszélni a gyerekekkel, hogy ‘Mi volt ma?’. Ha van rá idő szép sorban reggeltől estig átbeszéljük a dolgokat és kibogozzuk, ha valami kérdés van. Ha szorít az idő, akkor csak kiemeljük, hogy mi volt a legjobb és a legrosszabb.
Kikísérletezem az esti rutin melyik időpontja a legalkalmasabb erre. Illetve hogy jobb, a kettővel együtt, vagy külön-külön megbeszélni a dolgokat. Megnézzük mennyi időbe telik, mennyire kivitelezhető a dolog.

Elég jó küldetés:
Minden este valamikor minimum három mondatban összefoglalni a napot: hol voltunk, mit csináltunk, és kivel. Legalább 5 percet szánjunk rá.

Korábbi tapasztalatok:

Szombat
Elég mozgalmas napunk volt és mindenki hulla fáradt lett, szóval csak gyorsan átfutottuk mi is volt ma. Még van rajta mit csiszolni, de a kislányom váratlanul átölelt, hogy szeretlek, mami. Ezek után ribillió volt alvás előtt, ami kiakasztott, szóval egy ide, egy oda.
Péntek: Ma röhögőgörcsbe fulladt az esti beszélgetés. Ami nem túl praktikus fektetés előtt.
Szombat: Ma el akartam bliccelni, de a kislányom rákérdezett: Mama meséld el mikor voltál ma dühös! Hiába. Nincs menekvés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük