Press "Enter" to skip to content

Babakelengye 1.0. / A kötelező minimum

ZsóMami 0

Augusztus utolsó hetei, az iskolára készülve azzal telnek, hogy a leendő tanulók beszerzik az iskolába szükséges felszerelést. A nyomdafestéktől még illatozó tankönyveiket felsorakoztatják a polcra, bekötik a füzeteiket, bepakolják a tolltartót. Mindig szerettem ezt a melankóliával és izgalommal vegyes készülődést.

Nincs ez másként, amikor az ember lánya élete legnagyobb iskolájára, a szülésre és a gyereknevelésre készül. Hogy beszerezzen minden szükséges kelléket, nagy pocakkal nap, nap után járja a bababoltokat. És a választék ugyancsak bőséges. A babaáruházak polcai rogyásig vannak tele a legkülönfélébb ketyerékkel, csillogó-villogó izékkel, babaruhák és játékok tömegeivel. Aki először jár ilyen helyen bele is szédül a kínálatba, mint a ringlispilen a búcsúban.

Tényleg ennyi mindenre szüksége van egy gyereknek?

Tényleg rá kell költeni egy kisebb vagyont a babaszobára?

A válasz az, hogy nem kell, de lehet. Határ a csillagos ég. Csak rajtad múlik meddig mész el.

Kelengyelistát bőven találni a neten és a bababoltokban. Kár is lenne szaporítani a szót, mégis azért írok erről, mert szeretnék néhány félreértést tisztázni. Mivel egy másfél szobás lakásban lakunk a kérdést egészen más szemszögből közelítem meg, mint a segítőkész eladók.

Először is szeretnék elárulni egy titkot: a közhiedelemmel ellentétben a babakelengye nagy része nem a babának kell. Egy csecsemőnek nagyjából annyi dologra van szüksége, mint a kis Jézusnak a jászolban. Egy fekhelyre, fedélre a feje felett, néhány ruhaneműre és az édesanyjára. Na jó, még pelenkára. Ennyi. Low cost.

Az összes többi ketyere, kiscumi, nagycumi, ilyen szívó, olyan szívó, hajmosópánt, anyám kínja… mind mind a mama kényelmét hívatott szolgálni! Hallottátok kedves fészekrakó kismamák? Az, hogy mennyi babacuccot hordasz be a lakásodba egyedül azon múlik (persze a pénztárcátokon túl), hogy mennyire vagy kényelemszerető, mennyire akarsz mindent bebiztosítani view.

Félre értés ne essék, én nem azt mondom, hogy ne vedd meg a szuperrugózású álombabakocsit (nekem is olyan van ;), csak tudd, hogy erre neked van szükséged és nem a babának. Szóval ne csinálj belőle érzelmi kérdést. Ne legyen lelkiismeret-furdalásod, amiért nem tudsz mindent megadni neki és ne ess pánikba, mert a ketyerék nélkül is túl lehet élni a babázást.

Persze miért akarnánk kiszúrni magunkkal? Aki megteheti, hogy beszerez minden technikai vívmányt, ami megkönnyíti az életét és mindenféle babaholmit, ami simogatja bimbózó anyai lelkét, miért is ne tenné?

Annyival is több energia marad a babára. 🙂

Akkor most lássuk tételesen, hogy ilyen szempontból mi mennyire hasznos vagy sem. Persze, amit leírok a saját és a barátnőim tapasztalatából merítem. Nem kőbe vésett dolgok. Ahány ház, annyi szokás.

Egy későbbi cikkben még részletesebben kifejtem a véleményemet az egyes a holmikról, ám most csak listázom a tételeket, nehogy hasonlóan sokkoló legyen, mint a bababoltok kínálata.


A kötelező minimum (mai modern babáknak és mamáknak):

A kismamának:

– kényelmes ruha nagy pocakkal is

– intim betét (gyermekágyi folyás idejére)

A babának:

– pelenka

– popsikrém

– popsitörlő-kendő (bármilyen) / vagy vatta és egy tál melegvíz

– néhány textil pelus büfiztetéshez

– babatörülköző

– rövid ujjú body (3db 56-os, 3 db 62-es)

– hosszú ujjú, lábrésszel is rendelkező vékony pamut rugdalózó (3db 56-os, 3 db 62-es)

– hosszú ujjú, lábrésszel is rendelkező vastag plüss rugdalózó (3db 56-os, 3 db 62-es)

– nyári babáknak ujjatlan body, vagy napozó (3 db)

– babasapka évszaknak megfelelő

 – téli babáknak kinti, vastag, kapucnis, lábrészes, esetleg kesztyűs kezeslábas, vagy zsák

Amit a doki ír fel a szülés után (kell hozzá a TAJ szám) :

– fertőtlenítő hintőpor és alkohol a köldökcsonk kezelésére (vagy amit a doki felír)

– vitaminok (doki írja fel, D vit., K vit.)

– lázcsillapító kúp (doki írja fel)

A babaszobába:

– valami vízhatlan pelenkázó alátét

– babakád / nagyobb lavór / de akár egy nagyobb mosdó is megteszi (de akkor azt tisztán kell tartani)

– kiságy, matrac, lepedő (2-3 db) /  bölcső, mózeskosár vagy bármi amiben a kicsi alszik

– 1-2 babatakaró

– alvózsák vagy pólya évszaknak megfelelő vastagságban

Egyebek:

– gyereklázmérő (nem törékeny, esetleg rugalmas végű)

– babanaptej nyári babáknak

Utazáshoz, sétához:

– babakocsi (van, aki mindenhova kendőben viszi a babáját és nem használ babakocsit, nekem ezt nem bírta volna a hátam, de ezekről majd később írok részletesebben)

– akinek van autója, babahordozó autósülés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük