Press "Enter" to skip to content

Káoszkommandó II/6. – Konyha projekt – Alapanyagok 1.

Egy Kismama 0

Január 6. – Romlandó alapanyagok (13. nap)

A konyha egy üzem. Nálunk már szinte nagyüzem. És mint ilyen nagyon komoly technológiát, tervszerűséget, rendezettséget kíván. A konyhatechnológia külön tudomány. Az egyetemen még tanultunk is róla valamennyit. Megpróbálom ilyen szemmel nézni a saját konyhámat is.

A betegségek és az ünnepek után a mi konyhánk maga volt a megtestesült káosz. Műanyag dobozok bizonytalan eredetű ételmaradékokkal, csírázásnak indult zöldségek… nem ragozom.
A mai eredményem annyi volt, hogy levittem a szemetet. Úgy értve, hogy mindenhonnan eltüntettem a szemetet (hűtőből, erkélyről, zöldségtárolókból). Megkönnyebbült sóhaj!

Január 7. – Főzd meg amid van! (14. nap) – Menüterv Béta verzió

Abból főzzünk, amink van! Akár konyháról van szó, akár egy egész társadalomról, ez a gazdaságosság alaptétele. Megnézzük mi van otthon, kitaláljuk mit lehet vele kezdeni – ha nagyon muszáj beszerezzük, ami hiányzik  – és megcsináljuk. Teljesen logikus, pofonegyszerű és gazdaságos. Ez lenne a racionális hozzáállás. Ehelyett mi történik a valóságban?

Jaj, te jó ég, közeledik az ebéd idő. Mit főzzek? Mit főzzek?

Van menütervem? Nincs. Van bevásárló listám? Nincs. Van ötletem? Nincs. Van bevált receptem? Nincs. Van kész kajám a mélyhűtőben? Nincs. Van fogalmam arról, mi van egyáltalán a hűtőben? Nincs. Van időm bármi értelmeset kitalálni? Nincs. Na ebből lesz aztán hagymaleves és a paradicsomos tészta, mint örök jolly joker.  És amikor a tészta utolsó falatjai is lecsúsznak jön a fogadalom, hogy másként lesz ezután és előre fogok tervezni. A következő nyugodt órában magam mellé stócolom a rakás szakácskönyvemet és gondterhelten görnyedek a menüterv feliratú üres papír felett. Azt tanácsolják, hogy rendeljek a napokhoz ételkategóriákat… Órák múlva elkészül a nagy mű. Mellette a kilóméteres bevásároló lista. Másnap bevetem magam a boltba és vérrel verejtékkel, 1 pluszmínusz 2 gyerekkel nagybevásárolok. Hazahurcolom, de megfőzni már nincs erőm. Pár nap múlva már nem nagyon emlékszem mit is akartam, a kinézett recepteket meg végképp nem találom – vagy egyszerűen csak a menüterves papír veszett el –  és az ördögi kör kezdődik előről. Jaj, te jó ég, közeledik az ebéd idő. Mit főzzek? Mit főzzek? Mindeközben a korábbi vásárlás során hirtelen felindulásból megvett brokkoli – meddig tartható el a zöldség – biológiai kísérletté alakul át.

Na jó, egy kicsit túloztam. De sajnos nem is annyira nagyon. Szóval ma úgy döntöttem, hogy felhagyok ezzel a be nem vált gyakorlattal és megfőzöm azt, amim van. Benéztem a hűtőbe, összeírtam a zárós határidőn belül romlásnak induló alapanyagokat, gyorsan kerestem hozzá egy-egy egyszerű receptet. Ezt a 3-4 receptet elosztottam a következő pár napra és az egész villámtervet recept-lelőhellyel együtt beírtam a filofaxomba. Sőt, azonnal hozzá is láttam az elsőhöz. Hulljon a férgese!

 

KIHÍVÁS:

13. nap: Dobd ki az összes romlott kaját! Nézd át az összes ételt és rendelkezésre álló alapanyagot és dobáld ki ami megromlott, lejárt a szavatossága. És velük együtt a lelkiismeret furdalást is, amiért hagytad megromlani.

14. nap: Főzd meg a felhalmozott és hamarosan lejáró, romlásnak induló alapanyagokat. Ha sok ilyen van, készíts hozzá villám menütervet (ha fejből nem megy gyűjts hozzá gyors recepteket a netről). Máskülönben az előbbiek sorsára fognak jutni. 

 

Káoszkommandó? Mi a szösz ez? ITT találsz leírást a programról.
És itt találod az egyes napok kihívásait: Káoszkommandó Kalendárium
Tarts velem a káoszmentes mindennapok felé vezető úton! Csatlakozz a káoszkommandóhoz ITT!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük